Feria és egyéb különlegességek a hétről





Itt a nyár és ez még csak június.... Forróság. Julia mutatta az egyik nap, hogy a hőmérő, fent az  szobájában 48 fokot mutatott... Na az már nem semmi. A mi szobánkban jobban elviselhető, de este olyan 1-2-ig számomra lehetetlenség aludni, annyira meleg van. Meg persze már kicsit át is álltunk a 9-kor kelünk, kezdjük a feladatokat, délután szieszta, esti munka, éjszakai lefekvés ritmusra... :D

Sacromonte
Bár körülbelül 1 hét telt el az előző bejegyzés óta, ismét rengeteg élménnyel gazdagodtunk.




2017.06.09. Péntek


Ha jól emlékszem ezt még nem említettem, de Nadiáék tanácsára jelentkeztünk önkéntes munkára a 'Festival Internacional de música y danza' fesztiválra, ami Granadában kerül megrendezésre. Elküldtük a jelentkezésünket. Jómagam pár kérdéssel mellékelve a spanyol nyelvtudásomat illetően. Mire a hölgy visszaírt, hogy az irodában mindent elmagyaráz és akár ilyen alap tudással is részt tudok venni a fesztiválon. Így pénteken nem késlekedtem elmenni. Nagyon kedvesek voltak. Spanyolul beszéltek végig, de a nekem intézett kérdéseket megértettem és egyszerűen még válaszolni is tudtam. Végül úgy döntöttek, hogy lehetek önkéntes, így június 23-től, július 2-ig fogok segíteni. Kedden lesz egy megbeszélés, ami után minden bizonnyal többet fogok tudni a rám váró feladatokról. Mivel a koncertek, előadások este 10- fél 11 körül kezdődnek, Danival is megbeszéltük, hogy azért egy két kisebb feladatot ettől függetlenül meg kell oldani ezeken a napokon is. Ez teljesen természetes, hiszen 3-án már indulunk is Illorába, valamint elötte még a 15 Kaposvárra utazó spanyol fiatal felkészítését is lebonyolítjuk.
Bár aprócska félelmeim vannak, vajon mindent meg fogok-e érteni stb, de nagy izgalommal várom az elöttem álló heteket.



Este az Asesoríán Danival voltam. Didi még Portugáliában volt , Nadia pedig vizsgázott. Többen is jöttek érdeklődni az irodába. Bár először volt egy ötlet, hogy spanyolul próbáljam meg elmondani, mit is kell tudni az EVS-ről, végül maradtunk az angolnál, egy két spanyol szóval kiegészítve. Illetve, ha szükséges volt Dani fordított spanyolra. Nagyon hasznos volt ez az alkalom, gyakorolni még jobban, miket kell kihangsúlyozni stb.

Telihold, Alhambra, muzsika... Nem kell ennél több... :D
Este lazítás képpen a Mirador de San Nicolás felé vettem az irányt. Tudni kell, hogy ez  a kilátó napközben tele van túristákkal és nagyon nagyon meleg van... Viszont olyan 11 óra, éjfél körül fantasztikus volt ott ücsörögni. Telihold, fényben tündöklő Alhambra és gitár muzsika, tapssal, énekkel. Igazán hangulatos volt. Egy német sráccal is megismerkedtem. Ott hagyta a munkáját és elkezdett utazgatni. Nincsenek nagyon előre tervei, próbálja az érzéseit követni és minden városban, faluban annyi időt eltölteni amennyit jónak érez. Érdekes volt beszélgetni vele. Olyan fél 2 körül nem volt könnyű ott hagyni a helyet, de a testem már érezte, hogy most bizony egy kis alvásra is szükség van.

2017.06.10. Szombat
Szombaton itthon foglalkoztam kicsit a dolgokkal, majd délután Juliával és Orco kutyussal mentünk sétálni egyet. Persze modhatni majdnem a legnagyobb meleben. Így felfegyverkeztem naptejjel és vízzel is. Sacromonte felé vitt az utunk. Szuper volt. Egy helyen meg is álltunk kicsit inni egy sört és élvezni az Alhambra csodálatos látványát. Majd Julia megmutatta az egyk kedvenc kerti bárját. Csodás volt. Sör, tapas és a világmegváltó beszélgetésünk. Igazán élveztem.




Este pedig a 'Conoce el Ramadan'- Ismerd meg a Ramadánt programra látoattunk el. Hozzánk közel a Triunfonál rendezték meg. Nadiával ott találkoztam. Késő Carmenék is csatlakoztak. Gyerekeknek kézműves programokkal is készültek. Egyre több és több ember jött a térre. Nagyon különeges alkalom volt. Ha jól emlékszem, Nadia azt említette, hogy ez az első ilyen összejövetel itt Granadában és talán egész Spanyolországban. 
Több tucat muzulmán érkezett a város parkjában, és közösen imádkoztak, majd fogyasztották el a vacsorát.
Granada talán most is megmutatta, hogy az együttélés és tolerancia városa. Eszméletlen amúgy tényleg milyen sokszínű ez a város...
A rendezvény nyitva állt vallástól függetlenül minden ember számára, hogy elősegítse a Ramadán ünneplés jobb megértését. Mi is fogyasztottunk datolyát és megkóstolhattam a harira levest valamint különleges édességet is. Ezeken kívül a kenyér és a friss gyümölcs sem hiányozhatott. 







Godolkoztunk, hogy kimegyünk a Feriára, merthogy az is aznap kezdődött de végül vacsorázni mentünk. Igazán családias volt a hangulat. Nadiéáknak hatalmas szívük van :) Nagyon kellemes este volt, amire Alia virgoncsága, tánca tette fel a koronát.


2017.06.11. Vasárnap
Vasárnap érkezett haza Didi Protugáliából és Rita barátnője is elátogatott hozzánk. Ő egyébként magyar. Este együtt sétáltunk el a Federico García Lorca parkba. Eddg még nem jártun arra felé. Gyönyörűséges volt. Egy igazán nyugis park, szökőkúttal, kisebb sétányokkal, padokkal, büfével, gyerekeknek játszótérrel. Rita csak egy napot töltött nálunk, így délután Didivel járták végig az Albaicínt, azért még a Paseo de Los Tristeshez közösen is elmentünk. 



2017.06.12. Hétfő
Újra neki kezdtem az online oldallal spanyolozni és meglepően jobban tetszett most, mint az elején. Nem a legjobb ez a felület, de azért a videókkal lehet tanulni... Este pedig a Bib-Ramba térre mentünk ki flamenco előadást nézni. Először egy idősebb csoport táncolt, majd követetkeztek a fiatalok. Volt egy két igazán ügyes kisgyerek. Didivel rögtön megláttuk a kicsik közül is legszenvedélyesebben táncolókat. 





2017.06.13. Kedd
Még vasárnap lezárult a jelentkezés a kaposvári rövid távú EVS-re. Így kedden megezdtük a kiválasztást. Didivel egyre jobban és jobban megy a közös munka. Az összes választ és videót sikerült végig néznünk, majd felállítani a sorrendet (ami nem is volt olyan egyszerű), színekkel jelölni kit hova sorolnánk. Majd természetesen Daninak is elküldtük a mi véleményünket, amit kisebb változtatásokkal örömmel fogadott.  
Este spanyoloztunk Sarával. Az igéket vettük elő illetve az igeidőket. Nem egyszerű mondanom sem kell, de nagyon érdekes :) Majd közösen ültünk be egy italra, tapasra. Utána pedig Didivel ismét flamenco táncosok előadását élveztük a téren.



2017.06.14. Szerda
Reggel Juliával beszéltük meg a ház ügyes- bajos dolgait. Volt egy kisebb félreértés talán, azt illetően, hogy kiket hogy fogadhatunk vedégként, ittalvásra a házba. És mint most is kiderült a legjobb ha leülünk és megbeszéljük a dolgokat, hiszen, ha nem csak találgathatjuk, hogy a másik fejében mi van... Mindent sikerült, pontról-pontra megbeszélni. És mindannyian felszabadultabbá váltunk, hogy ez is megoldódott. 



Dél körül pedig már  Gran Vián voltunk. Nadia már korábban kiment, hogy helyet foglaljon nekünk az út szélén. Ugyanis tudni illik ezen a héten zajlott a Corpus Christi, Tarasca illetve a Feria (jún. 10-18) is. A vallásos- egyházi ünnepet egy egyhetes fesztivál egészíti ki.
A sok-sok ember ismét a Semana Santára emlékeztet, de ez az ünnep sokkal fiesztásabb és vidámabb. Két felvonulás is zajlik ilyenkor. Az egyik szerdán volt. Tarasca. Lovasrendőrök készítették elő a terepet és mindenki izgatottan várta, hogy megjelenjen a különleges női alak a sárkányon. Persze nem maradhattak el a kíséretből az óriási bábok, alakok illetve a fantasztikus fesztiváli zenei aláfestés sem.

Tarasca
Didivel már korábban is megfigyeltük, hogy rendszeresen takarítják az utcákat, eléggé odafigyelve a tisztaságra. Ez az ünnepség után is rögtön látszódott. Nem telt el 10 perc a felvonulás után, és már takarították is el a szemetet... Julia később elmagyarázta, hogy ez leginkább a turisták miatt van, és legfőképp a belvárosban, ugyanis ha külvárosba vesszük az irányt, ott ennyire nem nagy a felhajtás a takarítást illetően.

Délután neki álltunk kiválogatni, mely videókat szeretnénk használni az Alhama trainingről készülő összeállításunkba. 



Este pedig ellátogattunk a Feriára. Tudni kel, hogy Nadia egész sokat mesélt nekünk a Tarascáról és a Feriáról is de valahogy mi mégis abban a hitben voltunk, hogy ez egy romantikus kis esemény. Sok flamenco táncccal stb. Csalódtunk, de persze mondhatni keserédes csalódás volt. A helyszín közel fekszik a buszmegállóhoz, ami tőlünk olyan 20 perc. Almanjáyar városrész. Könnyű séta, ha lehet így nevezni, mert bár a hőmérő 11 körül már csak 28-30 fokot mutat én még mindig azt éreztem, hogy lángol a testem :D 
Na és amikor megláttuk, hogy mi is ez a nagy banzáj... Először egy vidámparkhoz hasonló részen akadt meg a szemünk, aztán a nagy kivilágított ajtóhoz siettünk és ott vetettük bele magunkat a fergetegbe. Rengeteg ember. Sokan flamenco ruhába öltözve. Mi is szerettünk volna beszerezni rucit, még a turkálóban is lehet találni természetesen. De az ára ott is elgondolkodtató. De talán majd most, a Feria után, hátha leszállítják az árakat. Teljesen lenyűgözött minket a látvány. Az egyik rész tehát tele sátrakkal (casetas), ahol enni, inni is lehet illetve táncolni, mulatni. Minden sátornak más a hangulata. A másik rész pedig egy óriási vidámpark. Leginkább gyerekeknek való játékokkal, de persze mi is megtaláltuk a nekünk tetszőket. Didivel egy töltött churrost is bedobtunk, ami a túlzott édessége miatt annyira nem nyerte el a tetszésünket, de finom volt azért. Ez alkalommal nem maradtunk túl sokáig, de eldöntöttük, hogy mindenképp visszenézünk majd.

A vidámpark rész
2017.06.15 Csütörtök
Ezen a napon zajlott a második, ünnepélyesebb felvonulás. A felvonulás útvonalán persze megint csak igen nehezen lehetett mozdulni. De kisebb kerülőkkel sikerült elérkeznünk a katedrálishoz. És persze nem szalasztottuk el az alkalmat, hogy ismét belülről is megtekintsük ezt a pompás épületet. Számomra kívülről is, de belülről méginkább lélegzetelállító. Ide érkeztek a felvonulók is. Mi közben tettünk egy kis kitérőt a Bib-Rambla térre, ahol megtekintettük a publikált különleges kommenteket. Egy héttel a Corpus Christi előtt kerül megrendezésre a Carocas, tradícionális szatírikus verseny.
A Carocas karikatúrák humorosan kiemelik az év során megrendezett legfontosabb helyi és nemzeti eseményeket. Ezeket a verseket, nagy paneleken helyezik el.
Majd visszatértünk a  katedrálishoz. Még nagyobb tömeg. Én úgy döntöttem még maradok kicsit, és a megérzéseim jól súgtak, mert hamarosan befejeződött a procesión és le tudtam kicsit ülni, nézelődni óriási embertömeg nélkül. 



Délután folytattuk a videó készítését. Összevágtuk a részeket, kísérleteztünka  zene aláfestéssel is, efektekkel, de a befejezés még vár magára... :D

Carocas karikatúrák

Úgy terveztük, hogy kimegyünk este a feriára de végül inkább itthon maradtunk és Bulágria, Magyarország világába kalauzoltuk el egymást. Majd éjjel 12-kor úgy döntöttünk, nekünk bizony édességre van szükségünk és már ki is ruccantunk az utcára jékrém és keksz vadászatra. Majd ismét megállaptottuk, hogy ennél szerencsésebb helyen nem is lakhatnánk, mint a Calle Elvira közvetlen közelében, gyakorlatilag Albaicínban. Ohoo, és hát mondanom sem kell, gyakorlatilag a Világörökség részeként számontartott egyik házban, ugyanis, mivelhogy az Albaicín, minden egyes házával a Világörökség részét képezi, így mi is most azon szerencsések közé tartozunk, akik ezt a különleges érzést átélhetik :D 

Hagyományos bolgár ház :) Persze örök téma a joghurt és sajt kérdés, az édességek stb :) Mindig érdekes dolgokat taulunk egymástól :)

2017.06.16. Péntek
Pénteken nem voltunk túl aktívak napközben. Este viszont Harri és Nicola is megérkeztek a Mid-term trainingről és bár fáradtak voltak, nem akarták kihagyni feria nyújtotta élményeket. Ott találkoztunk. Tilda s jött velük. Nagyon jól éreztük magunkat. Táncoltunk, élveztük a csodás hangulatot. Aztán az általam csak vidámparknak nevezett részhez mentünk. Harri hazament a többi éppen itt kiránduló önkéntessel, így  négyen maradtunk. Didi és Nicol először erre a csodára ültek fel... Mi Tildával ezt kihagytuk :D


Ez az, amit mindannyian kipróbáltunk
De a nagy körhinta már minket is hívogatott. Nagyon izgalmas volt. Félelmetes is egyben, de olyan izgalmas félelemmel teli. Teljesen megérte a látványért és élményért cserébe. 
Ezt követően nem maradhatott el a vacsi egy jó kis kebab, ami persze egyáltalán nem tuta lekörözni a Calle Elvirás kedvencünket :D Nicoláék taxiba pattantak, mi pedig inkább hazagyalogoltunk. 

2017.06.17. Szombat
Na ez a nap aztán tényleg a punnyadásról szólt. Én folytattam a Magyarországról, Kaposvárról készülő rövid prezenáció elkészítését. Egy kis torna, egy kis skype beszéletés és már el is ment a nap, ugyanis jó szokás szerint, a éjszakázás után olyan 12 körül sikerült felkelnünk. 

A jövő héten kedden lesz a festiválos megbeszélés, illetve a találkozó a 15 kiutazó spanyol fiatallal. De majd mindenről csak sorjában. Mañana, mañana, mañana :D

















A dodzsem sem maradhatott el

Itt pedig videók: Videók 












Megjegyzések

Népszerű bejegyzések