Egy hónap Íllorában - Második rész: Youth exchange - The fact

Creativity: From idea to innovation

Az első ifjúsági csere fantasztikus csapatát 12-én reggel indítottuk útjára, 13-án délután pedig már érkezett a váltás Bulgáriából, Magyarországról és Portugáliából.

Sajnos a telefonom elvesztése maga után vonja, hogy minden kis hangüzenetet, amit magamnak vettem fel a napi történésekről, érzésekről ugyanúgy odalett. Sebaj, azért próbálom ismét a lehető legjobban felidézni az Íllorában töltött második hét eseményeit.

Ez a youth exchange több szempontból is különleges volt. Egyrészt, hogy pont bolgár, portugál és magyar csapatokkal került megrendezésre. Másrészről, hogy a fő téma amin dolgoztunk a héten a kreativitás volt. Nagyon izgalmasan hangzott már az elejétől kezdve. Végül de nem utolsó sorban pedig nagy örömömre Szandi barátnőm is részt vett, a magyar csapat tagjaként ezen a remek találkozón. 
Nem mondom, hogy nem izgultam, vajon milyen lesz találkozni valakivel jó pár hónap után, aki otthonról érkezik. Nagy volt az öröm persze, de szerintem megtaláltuk az egyensúlyt az egymással való beszélgetés és a programon való aktív részvétel között. Sőt a legtöbbször egymás közt is angolul beszélgettünk. (Köszönhetően főleg a bora-bora szabálynak és persze gyakorolni is szerettünk volna.)

A feladataink mellett, ahogy a hét elején ki is tűztem magamnak aktívan részt vettünk a különböző napi programokon. 

17-én azonban újra útra keltünk. Mollinába utaztunk Didivel a Mid-term Evaluation-re, így hétfőn reggel együtt mentünk a csapattal Granadába, délután pedig már a Málaga melletti kis paradicsomba utaztunk.

Következzen a képes beszámoló: 💃 💛 💪 😄 📎 🎶

1.nap:


Az új csapat fogadása előtt egy kis feltöltődés az íllorai vásárban. 

Persze nem bírtuk ki vásárlás nélkül



Olajfák, ameddig csak a szem ellát

nagybevásárlás


Mosogatni öröm.... :D


A közös tervezésű logo


Megérkezés

Na ki van itt?! :)


Csak szépen sorjában

Játékszabály: Hang nélkül, nevek alapján ABC sorrendbe/születési sorrendbe/magasság szerinti sorrendbe rendezkedni úgy, hogy helyváltoztatás közben valamelyik testrészünk mindig érinti a meghatározott vonalat :D

Az egyik kedvencem: Az órás, ismerkedős játék


2. nap:


Ismerkedős CV játék érdekes kérdésekkel
A végén pedig rajzolási tehetségünket is megcsillogtathatjuk


Fears, expectations, contributions

Working contract, amelyet közösen írtunk meg


Városháza látogatás


Csipet csapat



Portugál est


Finomságok az asztalon

Hmmm... A Pasteis de Nata ellenállhatatlan


Közös tánc


3. Kreatív nap Karolinával:

A két igen intenzív nap után a kreativitás végre nem azt a szót jelentett számomra, amit ha meghallottam mindig azt mondtam, hogy húú hát én nem vagyok kreatív, vagy jaaj kreativitás az valami olyan dolog amitől félnem kell, mert nekem nincsenek szárnyaló ötleteim.  Ha elhisszük, hogy lehetünk kreatívak azok is leszünk és az ötletekből szépen lassan innováció lesz... Ezt a képességünket is lehet fejleszteni. Együtt alkottunk és szuperül éreztük magunkat. Minden gondolat, ötlet számított. Nem volt jó vagy rossz megoldás. És nagyon szép volt látni, ahogy a napok során a kezdetben félénkebbek is hogy megnyílnak és részt vesznek. Még akár úgy is, hogy nyelvi akadályokkal kűzdenek. Mert itt semmi sincs eröltetve, éppen ezért az emberek elkezdik magukat biztonságban érezni, mert tudják megoszthatják a véleményüket, gondolatukat, ötletüket. Ez segítséget nyújt ahhoz, hogy még azok az emberek is elhagyják a komfortzónájukat, akik nem ilyen barátságos környezetben talán meg sem próbálnák. 

Mi is az a kreativitás?

Három szín - három új fagyi íz - fagyi név - vevőcsalogatás bemutató
Már ismert dolgokat új szerepbe helyeztünk :)
A miénk talán így állt össze: 
Piros - Tűz ízű - Tűzforroság 
Lila - Szivárvány ízű - Az unikornis
Barna - Mars ízű - A Mars



Torony építés meghatározott eszközökkel, időkerettel és kritériumokkal

Itt a mi csapatunk például nem fedezte fel, hogy van olyan papír aminek az egyik fele ragasztós, így más módon oldottuk meg a helyzetet. Valamint az utolsó pillanatban kellett gyors döntést hoznunk, ahhoz, hogy stabilan álljon a tornyunk víz nélküli pohárral is. Egy pillanat, egy kicsit más szemszög és már nem borult fel az építmény...


Kreatív önéletrajz készítés
Életünk fontosnak tartott eseményeit varázsoltuk fel egy órisái lapra, majd párokban osztottuk meg a legemlékezetesebb pillanatokat. Egymásnak feltett kérdésekkel és észrevételekkel pedig akár más szemszögből is megvilágításba kerültek azok az történések, amik eddig sodortak bennünket.



Az én kreatív CV-m


A feladat ami mindannyiónk agyát rendesen megdolgoztatta

A feladat többek között a közös munkára is tanított minket. Ha gyorsabb az észjárásunk mint a többieké, néha nem árt megállni és megkérdezni, hogy vajon a csapat minden tagja tudja-e követni a a fonalat. Ha pedig azok táborát erősítjük akiknek kicsit több idő szükséges a dolgok megértéséhez, ne szégyeljünk megszólalni és időt, magyarázatot kérni. Kulcsfontosságú az egymásra való odafigyelés és megfelelő kommunikáció.


Persze a sok-sok móka és kacagás, energizer-ek, közös étkezések sem maradhatnak el:



Nagy a szeretet

Pár perc jóga sosem árt

Micsoda finomságok

Ezen a héten is csoportokra osztva készültünk elő minden étkezéshez majd a mosogatás, közös elpakolás is a napi teendők közé tartozott

Készülődés a magyar estre

Ej ezek a fiúk... még egy normális képet sem lehet csinálni...

nagyöleléééés




Természetesen a napi értékelések, vélemények sem hiányozhattak:




Ezek szerint így éreztem magam: Valahol a fa teteje felé, fáradtan :D
Ami utólag visszagondolva csöppet sem volt fáradság, ahhoz képest amit július utolsó napjaiban éreztem :D






Magyar est: Bemutató, hazai ízek, zene, tánc :D 
Persze mindig rájön az ember, hogy  van még mit tanulia a saját hazájáról és menyi csodás hely van, ahova a jövőben szeretne elmenni, kirándulni otthon :)



Hopp egy kis somogyi ugrós



Limbózás
ééééés sikerült :D




4. nap: Nincs megállás



Az előző napi ötleteket, javaslatokat figyelembe véve, ezt a napot főleg a szabadlevegőn töltöttük.
Kisebb csapatokban indultunk fefedezni a várost és olyan munka lehetőségeket kitalálni, amik 50 év múlva feltűnhetnek Íllorában. Emelett a mi csapatunknak az érintés által kellett meghatározni, milyennek érezzük Íllorát. A másik két csapat a hallás és látás alapján mesélt aztán a kisvárosról.


Visszaérkezés 
Meghallgattuk egymás ötleteit

Karolina jóvoltából csapatonként két-két, kreatív kivitelezésű önéletrajzot elemeztünk, majd osztottuk meg észrevételeinket 

Csapatmunka sosem hiányozhat



Két kultúra találkozása
Azt hiszem erről érdemesebb lesz majd videót belinkelni.
 Két különböző kultúra és egy csapat újságíró. 



Külföldre menni vagy otthon maradni?
Mi az otthon maradást választottuk, ha jól emlékszem és a hat gondolkodó kalap módszerével vizsgáltuk meg a kérdést




Youthpass

Youthpass játékos feladat




Bulgária estje: Igazi bolgár sajt, csubrica, tánc, muzsika
A következő utam tuti Bulgáriába vezet




5. nap:

Számunkra Didivel ez volt az utolsó nap, vagy inkább reggel, amit együtt töltöttünk a csapattal, ugyanis hétfő délután már robogtunk Mollinába. Azért délelőtt még közösen utaztunk Granadába. A csapatra kisebb feladatok vártak városnézés közben, majd este utaztak is vissza Íllorába. A képeket és videókat elnézve, élménybeszámolókat hallgatva bizony fergeteges napjai voltak aztán ennek a kis társaságnak. 




Az egyik legkedvesebb csajszival Portugáliából
A végére hagytam ezt a képet, mert megintcsak bebizonyosodott, hogy a nyelvi akadályok lekűzdhetők. A szeretet kifejezésére, a megértéshez, odaforduláshoz nem mindig van szükségünk szavakra. A kisugárzásunk sokszor többet mond mindennél. :)


Nagyon örültem, hogy Szandra kijött erre az ifjúsági cserére és láthatóan jól érezte magát, tapasztalt, fejlődött. Nem beszélve arról milyen jó volt kicsit beszélgetni. Remélem másokat is sikerül motiválnunk a példánkkal és egyre többen és többen fognak/fogtok részt venni ilyen vagy ehhez hasonló programokon. 🎉






























Megjegyzések

Népszerű bejegyzések